Vrijuit

In de periode januari t/m november 2009 hebben we in stadsdeel De Baarsjes het project ‘Vrijuit’  uitgevoerd. Dit project hebben we ontwikkeld op verzoek van stadsdeel De Baarsjes. Het project had de volgende doelstellingen:

  • Het breed bespreekbaar maken van de thema’s ‘vrijheid van meningsuiting’, ‘vrijheid van godsdienst’ en ‘verbod op discriminatie’ onder bewoners van De Baarsjes.
  • Bruggen slaan tussen verschillende bevolkingsgroepen in De Baarsjes.
  • Het komen tot universele omgangsvormen die gezamenlijk ondertekend worden en breed gepubliceerd in het stadsdeel

In totaal hebben 21 organisaties (welzijnsorganisaties,migrantenorganisaties, religieuze organisaties, vrijwilligersorganisaties etc.) actief een bijdrage geleverd in de vorm van deelname en/of organiseren van een activiteit. In totaal zijn er 18 activiteiten geweest rond het thema ‘Vrijheidv an meningsuiting’.

Als onderdeel van het project Vrijuit hebben we in de periode april t/m juni 2009, samen met lokale kunstenaars, het project“Vrijuit in de kunst” georganiseerd. Door middel van exposities in vier openbare ruimtes in stadsdeelDe Baarsjes werd het onderwerp vrijheid van meningsuiting breed aandacht gegeven.Op elke locatie werd een thema uitgelicht, en de mogelijkheid tot reacties aangeboden. De vier thema’s waren:

  • De vrouw als politiek voetbal; van de burka tot sensualiteit.
  • De vrijheid van meningsuiting letterlijk: een politieke cartoonist een kunstenaar wiens schilderijen geheime boodschappen zou herbergen omtrent een gifaanval op de VS.
  • Religie en homoseksualiteit, twee grote aandachtspunten die vaak heftige reacties oproepen.
  • Opvattingen over anderen, vooroordelen gebaseerd op uiterlijk. Hoe ervaar je mensen aan de hand van kleine symbolen die zij op en om zich dragen? Is het een uiting van vrijheid van mening of zijn het gewoon cultuurverschillen?

Uit allegehouden activiteiten zijn aanbevelingen gekomen die vertaald zijn naar ‘De 10omgangsvormen van De Baarsjes’. Deze zijn via posters en magneet/ansichtkaartenhuis-aan-huis verspreid in De Baarsjes

Uit het project Vrijuit is gebleken dat het thema‘vrijheid van meningsuiting’ uiterst actueel is en blijft.

Op 3 november 2009 hebben we, tijdens de slotmanifestatie van de Week van de Democratie in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag, hiervoor een democratielintje gekregen, en als één van ‘de helden van de democratie’ geëerd.

De jury schreef:

“De Amsterdamse stichting Kantara krijgt een democratielintje voor hun werk in stadsdeel De Baarsjes. Met de projecten"Kamervragen" en "Vrijuit", maken zij het werk van deTweede Kamer en de vrijheid van meningsuiting op praktische wijze inzichtelijk voor bewoners. Zij bouwen hiermee aan meer begrip van burgers voor de democratie en de principes die daaraan 

DE 10 OMGANGSVORMEN IN DE BAARSJES:

SLOTMANIFESTATIE PROJECT VRIJUIT:

 

Design & CMS by OS Websolutions